Categorieën
Uncategorized

KIEM Zomerfeest bij wijkboerderij wachterlied

Categorieën
Uncategorized

KIEM Zomerfeest 20 juli

🌞🌻Kom ook naar het Zomerfeest bij Wijkboerderij Wachterlied op Woensdag 20 juli! KIEM lokaal is gewoon geopend vanaf 10:00u. Het programma op de wijkboerderij is van 13:00 tot 17:00u. Met live muziek, workshops en lekker eten en drinken van oogst uit onze eigen moestuin en uit het plantsoen. 🌞🌻

Categorieën
Uncategorized

Kinderfeestjes in het Wachterliedplantsoen

Kinderfeestjes kunnen op woensdagen en zondagen bij KIEM Lokaal. Het kost € 12,50 per kind en duurt ongeveer 2 uur.


Alle kinderfeestjes beginnen binnen bij KIEM Lokaal met bio limonade en/of diksap en versierde cupcakes bij aanvang. Later op de dag krijgen de kinderen een pannenkoek. Bekijk hieronder de opties themafeestjes. Feestjes kunnen altijd op maat gemaakt worden, dus neem vooral contact met ons op voor de mogelijkheden. Ouders kunnen los bij bestellen van de reguliere menukaart.

KIEM Lokaal binnenfeestje
Je hebt een eigen hoekje bij KIEM Lokaal voor jezelf. Helemaal versierd met onze herbruikbare slingers. Wij verzorgen een speciale duurzame knutselactiviteit. De kinderen kunnen in de speelhoek spelen en hun eigen smoothie bij elkaar shaken op de shakefiets. Tussendoor kunnen de kinderen in de speeltuin en bij de
wijkboerderij uitrazen.

Off-grid feestje
Een partijtje voor stoere kids. Hoe kan je overleven zonder supermarkt, zonder kraan en zonder stopcontact? Met oa. water filteren, koken op zonne-energie, batterijen opladen met vuur en je eigen smaken oogsten uit de moestuin en uit het plantsoen. Hierbij gebruiken we ook de duurzame (survival) keet.
Durf jij het aan?

Uitvindersfeestje
Als uitvinder doe je onderzoek naar dingen uit de natuur. We kunnen gaan uitzoeken hoe je zonne-energie kunt vangen, een spannend kleurveranderend brouwsel maken of een cool apparaat maken dat nog niet bestaat. Voor onze experimenten gebruiken wij wat we kunnen vinden op de boerderij, van schapenvacht tot oud ijzer. Er valt genoeg te ontdekken!

Groen-speurtocht feestje
We gaan samen op pad in de buurt! Op verkenning ontdekken we wat er allemaal groeit en bloeit en wat we daar mee kunnen. Als het seizoen het toelaat gebruiken we de verwonderbomenkaart. Of we gaan wild-plukken. Voor de avontuurlijke kinderen met groene vingers.

Per kind leggen we 1 euro opzij waarmee we ook kinderfeestjes kunnen organiseren voor kinderen met ouders die het minder breed hebben.

Voor meer informatie of reserveren kunt u mailen naar: kiem@wachterlied.nl – www.kiemlokaal.nl – wachterliedplantsoen 1, Amsterdam

Categorieën
Wijkboerderij

Schapen scheren met Jennifer bij de wijkboerderij

De schapen hebben het weer warm en het vachtje mag er af. Jennifer is gelukkig een ervaren schapenscheerder en doet dat heel voorzichtig en veilig.
De schapenvachten kunnen weer mooi gebruikt worden bij KIEM. Zo hebben we de Duurzame keet al geïsoleerd met schapenwol.

Zo min mogelijk weggooien en zo veel mogelijk natuurlijke en lokale producten gebruiken is bij ons het streven.

Categorieën
Uncategorized

KIEM Lokaal Bingo – Woensdag 25 mei – 15:00-16:30

Op woensdag 25 mei van 15:00 tot 16:30 houden we de eerste KIEM Lokaal Bingo!

Met mooie prijzen en duurzame materialen.

Deelname is gratis en aanmelden kan via een mail naar: info@wachterliedpaviljoen.nl
Max leeftijd 10 jaar.

Categorieën
Uncategorized

Nieuwe moestuin bij de wijkboerderij

Wijkboerderij Wachterlied is een heuse moestuin rijker! De buurt-kinderen van “Kidslab” hebben het ontwerp gemaakt en tijdens NL-Doet kwamen vrijwilligers van de Lions het harde uitvoerende (graaf)werk doen. Hopelijk kunnen we binnenkort bij KIEM Lokaal eten van onze zelf gegroeide groenten!

Wij onderzoeken bijvoorbeeld hoe we een netwerk van geulen voor de bewatering kunnen graven. Dit systeem wordt bedacht door de kidslab kids.

Een ecologisch experiment

De tuin is een ecologisch experiment. Eetbare inheemse planten en groenten groeien door elkaar om zoveel mogelijk diertjes uit te nodigen in de tuin.
De regenwormen zijn er in ieder geval erg dik en de duizendpoten heel erg groot. Een paar Eksters, die overdag op de boerderij werken als eierdieven, wonen een boom verderop en tonen grote interesse in de tuin zodra de mensen weg zijn.

Voor de diversiteit hebben we een konijnenheuvel van zand naar de tuin toe geschept, een stukje bosgrond gemaakt van bij elkaar geharkte blaadjes van de boerderij en veel klei om in te zaaien en te scheppen.

Om de bodem en de tuin te verbeteren gebruiken we wat we kunnen vinden op en rondom de boerderij.
Inmiddels zwemmen in een van de drie vijvers muggenlarven uit de Erasmusgracht. Nu is het wachten tot er spontaan een kikker op duikt. We moeten maar snel iets maken waar een kikker zich in kan verstoppen want de eksters, die zien alles …

Categorieën
Activiteit voor kinderen Uncategorized

Voorjaarsvakantie programma bij KIEM Lokaal

Categorieën
Uncategorized

‘Verwonderbomen’ wandelroute

Nieuw bij KIEM! De verwonderbomen-route. 🌳

We hebben 8 speciale bomen in en rondom het Wachterliedplantsoen uitgelicht door middel van een interactieve wandeling.


Wil je meer weten over welke bomensoorten er in het plantsoen staan en wat ze bijzonder maakt? Kom dan een ‘verwonderbomen-kaart’ ophalen bij KIEM.

Als je de QR code scant krijg je meer informatie over de bomen te zien. (Of ga naar https://wachterlied.nl/kiem/verwonderbomen/)
Voor het meest actuele programma van KIEM ga naar: https://wachterlied.nl/agenda/

Categorieën
Activiteit voor kinderen Activiteit voor volwassenen Plantsoen

Kerstboominzameling Wachterlied: recycling en verwondering

Op zaterdag 8 en zaterdag 15 januari van 11:00 tot 15:00u kan je in het wachterliedplantsoen je kerstboom inleveren, die gaan we ter plekke versnipperen.

Met de snippers en takken gaan we op 15 januari allerlei leuke en leerzame experimenten doen!

Kerstboominleveren en versnipperen op zaterdag 8 en zaterdag 15 jan tussen 11:00 en 15:00)

Dennenlimonade proeverij (15 jan)

Voorafgaand aan de beide middagen wordt in Kiem Lokaal dennensiroop gemaakt van biologische dennennaalden. Op beide dagen wordt een proeverij gehouden en kunnen bewoners een klein flesje siroop mee naar huis nemen.

In-2022 -geen zorgen-popjes en dennencompositiebordjes (15 jan)

Van de houtsnippers maken we ‘geen zorgen popjes’. We gebruiken naast het hout hier oude lapjes stof voor, evenals wol van de boerderij. De allerkleinsten kunnen bordjes maken, waarop ze een compositie van snippers kunnen plakken.

Het sparrentakken-experiment (15 jan)

We dagen 25 buurtbewoners uit om, met ons, een jaar lang een tak van hun kerstboom in leven te houden. Hoe? Ze krijgen een takje in een reageerbuis met water en algen mee naar huis. Tussen de alg en de tak ontstaat een symbiose: de tak voedt zich met de alg en de alg wordt bijgemaakt vanuit de tak. De tak krijgt dus geen wortels, zoals bij het stekken gebeurt. Het takje blijft echter wel leven. De bewoner(s) die erin slagen om de tak een jaar in leven te houden, krijgen in 2022 van ons een Kiem Lokaal kerstpakket.

Composteren van dennenbomen met de Tumbler (15 jan)

We zetten een kleine compost Tumbler neer, die bezoekers mogen vullen met versnipperd kerstboommateriaal. Als deze gevuld is, wordt er een lange compostthermometer in gestoken en in de week tussen de twee inzamelingsmomenten wordt deze bij de ingang van de boerderij geplaatst. De temperatuur van de compost in wording wordt dagelijks genoteerd en zichtbaar gemaakt voor bezoekers. Op de tweede inzamelingsmiddag wordt de compost ‘gedraaid’ voor de ogen van het publiek en wordt er meer over het composteerproces verteld.

Verwonderbomen-kaart / Bomenwandeling (15 jan)

Maak een wandeling langs speciale bomen in het plantsoen. Alle bomen hebben speciale eigenschappen. Sommige zijn geneeskrachtig, anderen kan je thee van maken of hebben eetbare vruchten.

Categorieën
Uncategorized

KIEM Outdoor dicht