de Duurzame Keet

Bij Wijkboerderij Wachterlied kan je leren en experimenteren met het leven onafhankelijk van vaste gas, water, stroom en riool aansluiting. Hoe kan je koken en verwarmen en koelen op basis van zonne-energie of windenergie? Hoe kan je je eigen drinkwater maken van regenwater? Kom het beleven bij de duurzame off-grid keet van KIEM.

Hieronder kan je zien op welke manieren we met de keet streven naar zoveel mogelijk off-grid leven.

De onderstaande illustratie is interactief. Klik of tik maar op de tekst om meer informatie te zien.

KIEM Off-Grid keet
Zonne-energie Windenergie Energie opslaan en omvormen - koken en verwarmen Meten is weten Milieuvriendelijk isoleren Water besparen Koken met de zon

Zonne-energie

Zonnepanelen bestaan uit vele kleine zonnecellen waar materialen in zitten die het licht van de zon om kunnen zetten naar electriciteit. Wij hebben op de duurzame keet twee zonnepanelen op het dak en één los zonnepaneel die we neer kunnen zetten zodat hij zoveel mogelijk zon pakt. Samen kunnen ze maximaal 340 watt opleveren. Dat zijn ongeveer 40 led lampen, 10 koelkasten of 1 blender. Zonnepanelen hebben een omvormer nodig om de stroom in een accu te kunnen opslaan.

Windenergie

Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. Als je ook ’s nachts of tijdens een donkere storm energie wil opwekken is een windturbine ideaal. De wind laat de wieken draaien die verbonden zijn aan een generator. De beweging in combinatie met magneten en een spoeldraad zorgen voor electriciteit. Net zoals een dynamo op een fiets een lampje kan laten branden als het wiel draait.

Energie opslaan en omvormen – koken en verwarmen

Portable power station (accu en omvormer in 1)

Alle energie die de zonnepanelen en de windturbine opbrengen gaat naar de accu van de portable power station. Deze zet de stroom om naar 220 volt zodat je er bijna alle apparaten op kunt aansluiten zoals bijvoorbeeld een kookplaat, een infraroodpaneel of koelkast.

Koken op inductie

Koken op inductie

Een inductieplaat verwarmt de pan door middel van magnetisme. De kookplaat wordt zelf niet warm maar verwarmd de pan direct. Hierdoor verlies je geen warmte (en dus energie) aan de omgeving.
Koken op inductie is zuiniger, efficiënter en ook nog veiliger omdat je je handen niet brand aan de kookplaat.
Zo bakken we heerlijke eitjes van de kippen van de wijkboerderij.

verwarmen met infrarood

Verwarmen met infrarood paneel

Een infrarood paneel zet electriciteit om naar infrarood stralen. Dezelfde straling als van de zon. Deze verwarmen objecten en je huid direct in plaats van de lucht. Zo kan het zelfs in een tochtige ruimte warm aanvoelen en vervliegt de warmte minder snel. Heel efficient dus.

Meten is weten

Weerstation KIEM

In de keet hebben we allerlei meet- apparatuur waarmee we de wereld om ons heen kunnen onderzoeken. Via het weerstation weten we onder anderen hoeveel regen er gevallen is, hoeveel het waait en waar vandaan. Met de multimeter aan we op onderzoek uit om stroom spanning te meten en met de portable power station meten we hoeveel stroom de zonnepanelen opleveren. Erg leerzaam.

Milieuvriendelijk isoleren

Milieuvriendelijke isolatie KIEM Keet

De wanden van de keet zijn geïsoleerd met wol van de schapen van de wijkboerderij.
Schapenwol is een waar wondermiddel. Het isoleert warmte en geluid erg goed. Wol brand slecht en vertraagt dus vuur. Schapenwol filtert geuren en schadelijke stoffen uit de lucht en reguleert het de luchtvochtigheid. Hierdoor kan het van nature goed tegen schimmels.

Water besparen

Water besparen
Het grovere vuil, zoals bladeren, stof, pluisjes etc, filteren we door een fijne stof over de ingang van de regenton te spannen waar alleen het water doorheen kan.

Een deel van het water gaat in een jerrycan waarmee we onze handen kunnen wassen en andere dingen schoon kunnen maken.

Een deel van het regenwater gaat in de waterfilter voor drinkwater.

Het gebruikte water vangen we op. Dit kan weer gebruikt worden voor de plantjes, of het kan de drinkwaterfilter in. Belangrijk dus om altijd biologisch afbreekbare zeep te gebruiken

Waterfilteren

waterfilter

Deze filter is zo sterk dat het zelfs rivier- , sloot- en grondwater kan zuiveren tot veilig drinkwater. Microplastics, zware metalen en meer dan 99,99% van de bacteriën worden door de filters tegengehouden.

Koken met de zon

zonneoven KIEM

Een zonneoven concentreert de warmte van de zon met spiegels. Waardoor er zoveel warmte wordt gevormd dat je erg snel eten en drinken tot het kookpunt kan brengen. Geen stroomkabeltje meer nodig. Meer off-grid kan niet.