KIEM

Home » KIEM

KIEM

Wijkboerderij Wachterlied en het Wachterliedpaviljoen als kenniscentrum voor energietransitie en duurzaamheid in Bos en Lommer

Amsterdam wil een stad zijn waar zuinig met energie wordt omgesprongen, waar energie alleen duurzaam wordt opgewekt en waar grondstoffen en materialen oneindig hergebruikt worden. Om dit te realiseren heeft de stad zichzelf scherpe ambities gesteld: in 2050 wil Amsterdam een circulaire stad zijn, waar alles dat wordt geproduceerd en geconsumeerd herbruikbaar is. Ook wil ze een stad zijn die goed omgaat met de effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast, toenemende periodes van droogte en hitte, en verandering van biodiversiteit. Klik hier voor meer informatie:

In het verlengde daarvan streeft Amsterdam ernaar om ook een bijdrage te leveren aan de voedseltransitie. We hebben sinds de vorige eeuw gewerkt aan een voedselsysteem dat ons veel heeft gebracht. Denk aan een grote beschikbaarheid en een rijke variantie aan veilig en betaalbaar voedsel. Ook heeft er veel innovatie plaatsgevonden, bijvoorbeeld in teelt, productontwikkeling en transport. Dit systeem heeft echter een keerzijde. De enorme variatie aan voedsel is maar al te vaak geen gezonde keuze: ons voedselsysteem brengt veel ongezond eten voort, dat goedkoop en daardoor makkelijk toegankelijk is. Het leidt, gecombineerd met een levensstijl waarin bewegen niet langer vanzelfsprekend is, tot obesitas en andere grote gezondheidsproblemen. Dit is in Amsterdam Bos en Lommer ook goed zichtbaar. Ook ondermijnt het huidige systeem de biodiversiteit, leidt het tot veel dierenleed, tot verlies van bodemkwaliteit, overbevissing, ontbossingen een berg aan (verpakkings)afval.


KIEM
Het Wachterliedplantsoen ontwikkelt zich, onder de noemer KIEM, als plek waar kennis over energietransitie, duurzaamheid en voedseltransitie wordt overgebracht. Zo laten we nu bijvoorbeeld meerdere malen per maand aan ons publiek zien hoe je duurzaam kunt koken met een zonnepaneel of zonneoven. Ook hebben we een oude schaftwagen tot duurzame off grid keet omgebouwd, waar bewoners letterlijk kunnen zien en ervaren welke mogelijkheden er zijn om energie van zon, water, wind en aarde op te wekken en gebruikt kan worden in een huiselijke setting. Kinderen leren via de in de afgelopen periode ontwikkelde NME-les ‘De Duurzame Keet’ spelenderwijs hoe ze de elementen kunnen inzetten om schone energie op te wekken en te bewaren.

Kindergroencafé KIEM Lokaal

In ons kindergroencafé, dat we in het najaar van 2021 zijn gestart, wordt zo veel als mogelijk lokaal, in bulk en biologisch ingekocht. Op de kaart staan gerechten bereidt met ingrediënten afkomstig van de boerderij (kippeneieren en kwarteleieren) en het plantsoen: van een geraniumblaadje in de soep, tot Magnoliasiroop en Lindebloesemthee als dorstlessers.

Lees meer

Composteren bij de Wijkboerderij – “Van afval naar Oogst”

Buurtbewoners kunnen hun groente en fruit afval inleveren bij de wijkboerderij. In de 3 groene ‘tumblers’ achter het hek wordt het verwerkt tot compost wat weer als voedingsstof te gebruiken is voor uw plantjes en/of moestuintje.
Vandaag de dag bestaat maar liefst 36% van onze vuilniszak uit keukenafval. Samen gaan we ervoor zorgen dat we geen nuttige grondstoffen meer weggooien. In deze mail krijg je alvast wat meer informatie over het inleveren van jouw resten en nodigen we je graag uit voor het kick-off event. 

Lees meer

Kidslab

Op woensdag en zondag van 15:00 tot 16:30. Het laboratorium voor kids die willen onderzoeken hoe het zit. Leeftijd: van 5 tot 12 jaar Kosten: 1 euro per keer. We verzamelen op de wijkboerderij.
Stuur een berichtje naar: kiem@wachterlied.nl of kom langs en vraag naar Manon

Onze ambitie is om een kenniscentrum voor energietransitie en duurzaamheid in Bos en Lommer te zijn. Een plek waar bewoners kunnen ervaren hoe je voor de opwekking van energie (ook in je eigen huis) gebruik kunt maken van de kracht van wind, zon en water. Het zal een plek worden waar kinderen en volwassenen met al hun vragen op het gebied van energietransitie en het leveren van een eigen bijdrage aan een ander voedselsysteem terecht kunnen. Een plek waar klimaatadaptatie goed zichtbaar is. Maar ook waar je als buurtbewoner jouw kennis over duurzaamheid, hergebruik en circulariteit kunt delen.

De duurzame keet

Bij Wijkboerderij Wachterlied kan je leren en experimenteren met het leven onafhankelijk van vaste gas, water, stroom en riool aansluiting. Hoe kan je koken en verwarmen en koelen op basis van zonne-energie of windenergie? Hoe kan je je eigen drinkwater maken van regenwater? Kom het beleven bij de duurzame off-grid keet van KIEM.

Lees meer

Waterbankjes

Kom lekker zitten op onze waterbankjes. Dit zijn niet zomaar banken, maar ze vangen ook nog eens water op.