MailArt BoLo

MailArt BoLo

12 buurtbewoners mogen samen met een kunstenaar een werk maken. Je kunt hierbij denken aan verschillende disciplines zoals bijvoorbeeld schilderen (i.s.m. kunstenaar Senad Alic), blikken wandobjecten (i.s.m. Nosrat Mansouri Gilani) en textiel (i.s.m. Jana Vuksic en/of Iva Jankovic).


De kunstenaars maken 12 kleine unieke werken. De kunstenaars leveren het kunstwerkje persoonlijk aan de deur af of sturen het op en komen eenmaal op bezoek om een filmpje te maken van de deelnemer en zijn of haar inzet. De kunstwerkjes zullen samen geëxposeerd worden in het Wachterliedpaviljoen en podium Mozaiek, waardoor ze ook andere bewoners kunnen inspireren.

Aanleiding

Sinds het ontstaan van de kunstbeweging Fluxus in de jaren 1960 zochten sommige kunstenaars alternatieve manieren om hun werk te verspreiden. Zo wisselden Mailart-kunstenaars via post hun kunstwerken uit om de traditionele kunstinstellingen te omzeilen. De huidige omstandigheden die door de coronapandemie zijn ontstaan met werken op afstand, verbod op bijeenkomsten en minder contacten onderling was de aanleiding voor Nosrat Mansouri Gilani zich door Mailart te laten inspireren. Nosrat maakt als beeldend kunstenaar deel uit van De Werkelijkheid, een divers netwerk van ondernemende kunstenaars van over de hele wereld en van alle kunstdisciplines die hun talenten met de samenleving willen delen door middel van community art.

Tijdens de eerste lockdown hebben we een proefproject gedraaid waarbij Nosrat een klein kunstwerk aan een bewoner van het Wachterliedplantsoen gaf, Marianne. Marianne is een oudere vrouw die aan de ziekte van Parkinson lijdt. Hij vroeg haar een van zijn kunstwerken verder te bewerken waarna zij op het wandobject, een ‘schilderijtje’ met blik en hout, is gaan kalligraferen en tekenen. Na afloop gaf Marianne aan dat ze al sinds lange tijd niet meer zo geconcentreerd met iets bezig was geweest wat haar veel voldoening gaf en dat de samenwerking haar mentaal ontzettend gestimuleerd had om de zware lockdown dagen wat aangenamer te maken.

Deel 1 kunstenaar

Deel 2 buurtbewoner

Aangezien de coronapandemie nog steeds ons dagelijks leven beïnvloedt, willen we deze positieve ervaring uitbreiden en meer mensen in Bos- en Lommer op een creatieve èn veilige manier in samenwerking met professionele kunstenaars een mooie bezigheid geven en een prachtig eindproduct maken.