Wilg

Wilg

Standplaats: Naast de speeltuin. Nummer 5 op de plattegrond

Geschiedenis:
De wilg is wederom een pioniersoort die zich vooral thuis voelt in de buurt van water. Een bijzondere boom die je kunt planten door simpelweg een verse tak in de grond te steken. De wilg behoort tot de snelst groeiende bomen van noord Europa. Dat is maar goed ook want wilgen worden niet zo oud (40 a 50 jaar). De wilg dient als voedsel voor zo’n 450 insectensoorten. Niet alleen kriebeldiertjes en vogel houden van de wilg. Onze dieren bij Wijkboerderij Wachterlied zijn ook dol op wilgentakken.
In de bast van de wilg (Salix alba) zit een  pijnstillend en ontstekingsremmend stofje. Alhoewel de wilg, net als  de berk en de hazelaar, bloeit middels katjes is de wilg niet aan te raden als speelgoed voor je huiskat er zit namelijk salicylzuur in de bast en dat is giftig voor katten omdat ze het niet goed kunnen afbreken.

Voor de mens
Voor de mens heeft de wilg, vanwege datzelfde stofje juist lang de basis gevormd voor aspirine. Misschien komt daar het verhaal wel vandaan dat heksen in de kruinen van wilgen rusten. Wie weet haalden ze daar hun grondstoffen voor pijnstillende brouwsels.

De wilg is het meest gebruikt vanwege de goed buigzame takken die ideaal werken als bindmiddel zo kun je er gemakkelijk o.a. manden en seizoens kransen van kunt weven, maar ook werd het gebruikt bij het bouwen van huizen. De takken werden vaak jaarlijks geoogst van de schietwilg die daardoor veranderde in een makkelijk bij te knippen “knotwilg”. Het hout van de wilg is ook goed te gebruiken voor de stelen van gereedschap en voor hekwerken.