Meidoorn

Meidoorn

Standplaats: Heg rondom de speeltuin en boerderij – nummer 6 op de plattegrond.

Geschiedenis:
Een meidoornhaag is over het algemeen een eenstijlige meidoorn. De Meidoorn bloeit in mei/juni met kleine witte, sterk geurende bloemen. Het is dan ook familie van de roos. De naam heeft te maken met oude Grieken namelijk de godin Maia. De maand Mei is vernoemd naar deze Godin. Insecten komen niet alleen op de bloemen en besjes af maar zijn ook dol op de blaadjes.
De meidoorn is een waardplant, dat betekent dat er veel kleine beestje zijn die alleen van de Meidoorn leven. Vogels verstoppen zich graag veilig tussen de stekelige takken. Deze stekels hebben nog een voordeel. Omdat het moeilijk is om door de heg heen te komen werden de hagen vaak gebruik als afscherming voor vee. Grazende dieren hebben een hekel aan de stekels. De Meidoorn staat op het plantsoen dus op een goede plek !

Voor de mens:
De geslachtsnaam ‘Crataegus’ is afgeleid van het Griekse woord ‘kratos’, wat slaat op de hardheid van het hout. Het zware hout van de meidoorn wordt door mensen gebruikt voor handvatten van gereedschappen en voor kleine voorwerpen. De bessen van de eenstijlige meidoorn zijn voor mensen niet te eten, die van uitheemse soorten vaak wel. Vogels vinden alle besjes lekker.
De jonge april blaadjes van de meidoorn hebben een nootachtige smaak en kunnen wij wel eten als groente of in een salade. Zo ook de bloemknoppen en de bloemen. In de bloei periode zullen we bij KIEM een bescheiden oogst presenteren, je kunt dan langskomen om te proeven.