magnolia

Magnolia

Standplaats:
Plantsoentje boven Reinaert de vosstraat – Nummer 1 op de plattegrond.

Geschiedenis:
Een van de eerste, herkenbare, bloemen op aarde zou zo maar een Magnolia kunnen zijn geweest. Sporen van deze familie zijn gevonden in fossielen tot 95 miljoen jaar geleden. Magnolia bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. De bloem opent eerst de mannelijke organen en later de vrouwelijk waardoor torretjes de bloem kunnen bevruchten. Zo’n samenwerking heet symbiose. Bloemen zijn ontstaan toen planten besloten samen te werken met insecten. Via deze boom kan je een glimp opvangen van de wereld ten tijde van dino’s zoals T-rex.
Tegenwoordig trekt de bloem ook andere insecten, zoals bijen en vlinders, aan. Onze Magnolia wordt ook wel tulpenboom genoemd.Vogels en andere kleine dieren vinden beschutting in de Magnolia. De  vruchten staan in konen op de boom als de bloem is uitgebloeid. In de herfst kan je de konen op de grond vinden met daarin de driehoekige zaden. Het is de moeite waard deze konen eens onder een vergrootglas leggen.

Voor de mens:
Niet alleen konijnen knabbelen graag aan de Magnolia bloemen. De bladeren kunnen verwerkt worden in diverse gerechten en smaken rauw licht naar gember. Ze zijn zoettig, maar ook een beetje bitterig. Pas op, want niet alle soorten zijn eetbaar. Wil je veilig proeven? Bestel dan een glas Magnolia limonade bij KIEM Lokaal.