Linde

Linde

Standplaats:
In het plantsoen, tussen gras en voetbalveldje. – Nummer 2 op de plattegrond.

Geschiedenis:
De Linde kreeg van oudsher vaak een centrale plek in een dorp. Maar de linde kwam van nature ook in het wild voor. Het is een inheemse boom en kwam in Nederland al voor in het pleistoceen (2,58 miljoen tot 11,7 duizend jaar geleden). Deze boom kan wel 1000 jaar oud worden !
Toch zijn er in het wild niet veel te vinden. Waarschijnlijk omdat hij  groeit op een bodem die mensen graag gebruiken voor landbouwgrond. Het hout is erg geschikt voor houtsnijwerk en van de bast werd vaak touw gemaakt. Soms komt er een plakkerige vloeistof uit de bomen, ook wel honingdauw genoemd. Dit wordt veroorzaakt door bladluizen.
Naarmate de boom ouder wordt bezoeken vogels, vleermuizen en insecten hem steeds vaker.

Voor de mens:
De linde heeft een belangrijke plek in in de geschiedenis. In vele mythen en legenden heeft de boom beschermende krachten. Later, in de middeleeuwen werd de boom gebruik als plek om recht te spreken. Door de hartvormige bladeren was de boom ook populair onder geliefden en voor sluiten van huwelijken.
Jonge blaadjes kunnen gegeten worden, maar populairder is de lindethee, gemaakt van de bloesem die rond juni geplukt kan worden. Je kunt bij Kiem Lokaal lindebloesemthee bestellen afkomstig van de bomen van het plantsoen.