Plastic

Plastic

Als je nummer 3 op de plattegrond opzoekt in het plantsoen kom je als het goed is bij de heg rondom de speeltuin. Goed gedaan! Als je goed kijkt tussen de takken zie je waarschijnlijk een hele lading kleine en grote stukjes plastic. De heg is een soort vangnet voor alle zwerfaval die door de wind door het plantsoen geblazen wordt.

Wist je dat plastic heel lang kan blijven bestaan?

Gelukkig heeft de natuur een paar slimme processen om dit probleem aan te pakken!

In de natuur zijn er kleine wezentjes genaamd micro-organismen. Ze zijn zo klein dat we ze niet met het blote oog kunnen zien, maar ze zijn ontzettend belangrijk! Deze micro-organismen zijn de helden die ons helpen bij het afbreken van plastic zwerfafval.

Als je een plastic flesje in het plantsoen achterlaat, beginnen de micro-organismen met hun werk. Ze gebruiken enzymen, kleine chemische stoffen, om het plastic af te breken. Het duurt een tijdje voordat het plastic helemaal is afgebroken, soms wel honderden jaren! Maar elke kleine beetje helpt, en de micro-organismen geven nooit op.

Maar er is nog een andere manier waarop plastic kan worden afgebroken in het plantsoen. Zonlicht speelt ook een belangrijke rol. Als de zonnestralen op het plastic schijnen, breekt het langzaam af door een proces dat fotodegradatie wordt genoemd. Het kan jaren duren voordat het plastic volledig is afgebroken. En het kan ook dat er bij het afbreken zogenaamde micro-plastics de natuur in komen die slecht voor de gezondheid van vogeltjes en andere dieren kunnen zijn.

Nu vraag je je misschien af: “Hoe kunnen wij helpen?” Nou, jullie kunnen een verschil maken! Ten eerste, zorg ervoor dat je altijd je afval in de prullenbak gooit. Op die manier voorkomen we dat plastic in het plantsoen terechtkomt. Daarnaast kunnen jullie ook meedoen aan opruimacties in het plantsoen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het Wachterliedplantsoen schoon en plasticvrij blijft!

Dus onthoud, kleine avonturiers, de micro-organismen en de zon werken samen om plastic af te breken in het Wachterliedplantsoen. Het kan lang duren voordat het helemaal weg is, maar met onze hulp kunnen we de natuur ondersteunen.